Skip to main content
WordPress

Principals causes de ciberatacs amb WordPress

By maig 13th, 2024No Comments5 min read

Com saber si el teu WordPress ha estat atacat per hackers? Moltes persones solen tenir els problemes següents:

La meva web carrega massa lenta

La meva web mostra codis estranys

Quan col·loco a Google el meu domini apareixen caràcters xinesos però jo no l’ha traduït a aquest idioma

Al vast món de la web, WordPress s’erigeix ​​com un dels pilars més prominents. Aquest sistema de gestió de contingut (CMS) ha democratitzat la creació de llocs web, permetent a milions de persones i empreses construir la seva presència en línia de manera ràpida i accessible. No obstant això, aquesta popularitat no ve sense els seus desafiaments. Els ciberatacs dirigits a llocs web de WordPress són una preocupació constant, i entendre les raons darrere daquesta vulnerabilitat és crucial per protegir la integritat i seguretat daquests llocs.

La popularitat com a doble tall

La popularitat de WordPress és tant la seva major virtut com la seva principal debilitat en termes de seguretat cibernètica, així que és força comprensible, que sigui més vulnerable. Amb milions de llocs web construïts sobre aquesta plataforma, els hackers troben a WordPress un objectiu temptador. L’àmplia adopció de WordPress significa que un exploit reeixit podria tenir un impacte significatiu, potencialment afectant una gran quantitat de llocs web a tot el món.

Plugins i temes: un món d’oportunitats i riscos

Una de les característiques distintives de WordPress és el seu ecosistema de connectors i temes. Aquestes extensions permeten als usuaris ampliar les funcionalitats i personalitzar laspecte dels seus llocs web de manera fàcil i ràpida. Tot i això, aquesta flexibilitat també introdueix riscos significatius en termes de seguretat. Els connectors i temes de tercers poden contenir vulnerabilitats que els atacants poden explotar per comprometre un lloc web. La manca de regulació en el desenvolupament de plugins i temes significa que alguns poden tenir estàndards de seguretat més baixos que altres, cosa que augmenta el risc per als usuaris de WordPress.

La importància de les actualitzacions

Una de les millors pràctiques per mantenir la seguretat dun lloc web de WordPress és mantenir totes les parts del sistema actualitzades. Això inclou l’actualització del nucli de WordPress, així com de tots els connectors i temes instal·lats. Les actualitzacions solen incloure pegats de seguretat que corregeixen vulnerabilitats conegudes. Tot i això, molts propietaris de llocs web descuiden aquest aspecte crític de la seguretat, deixant els seus llocs exposats a possibles atacs.

Contrasenyes febles: una porta oberta per als atacants

Sovint subestimada, la importància de tenir contrasenyes robustes i úniques per als llocs web de WordPress no es pot exagerar. Les contrasenyes febles són una de les formes més comunes en què els atacants obtenen accés no autoritzat als llocs web. Els atacs de força bruta, on els hackers proven milers de combinacions de contrasenyes, poden comprometre fàcilment un lloc si la contrasenya és massa simple o comú.

Atacs per injecció de codi i SQL

Els atacs per injecció de codi i SQL són una altra amenaça significativa per a la seguretat dels llocs web de WordPress. Aquests atacs aprofiten vulnerabilitats en formularis, camps de text o altres àrees del lloc que no estan protegides adequadament contra l’entrada de dades malicioses. Els atacants poden inserir codi maliciós al lloc, comprometent el seu funcionament o fins i tot obtenint accés privilegiat a la base de dades del lloc.

Solucions i bones pràctiques

Tot i aquests reptes, hi ha mesures que els propietaris de llocs web de WordPress poden prendre per enfortir la seguretat dels seus llocs:

  • Mantener todas las partes del sitio actualizadas regularmente.
  • Utilizar contraseñas seguras y únicas para todas las cuentas asociadas con el sitio.
  • Limitar el número de plugins y temas instalados, optando por aquellos con una sólida reputación en cuanto a seguridad.
  • Implementar medidas de seguridad adicionales, como firewalls de aplicaciones web (WAF) y sistemas de detección de intrusiones (IDS).
  • Realizar copias de seguridad regulares del sitio para poder restaurarlo rápidamente en caso de un ataque.

Conclusió

Els llocs web de WordPress són una part integral del paisatge digital actual, però la seva popularitat els converteix en un objectiu atractiu per als ciberatacants. En comprendre les vulnerabilitats inherents a WordPress i prendre mesures proactives per mitigar aquests riscos, els propietaris de llocs web poden protegir la integritat i seguretat dels seus llocs en línia. Amb una combinació de pràctiques sòlides de seguretat i una vigilància constant, és possible gaudir dels beneficis de WordPress sense comprometre’n la seguretat.

Cal dir la veritat: la principal amenaça per a qualsevol lloc web desenvolupat a WordPress, és una web abandonada a la seva sort, sense cap mena de manteniment regular ni suport tècnic. He pogut comprovar com 2 webs diferents, però creades amb la mateixa plantilla, els mateixos plugins, es comportaven de manera molt diferent a causa de la manca de manteniment. Així que siguem una mica justos, no fem responsable la tecnologia, dels problemes causats pels errors humans.